Salmon

Laks finner veien ved hjelp av magnetisme

Undersøkelse viser at laks trekkes mot spesielle geomagnetiske felter

12. juni 2013

Forskerne har lenge hatt en mistanke om at laksen tar magnetisme i bruk når den etter en flere år lang vandring i havet må finne tilbake til sin fødeelv for å gyte.

Nå bekrefter en amerikansk-kanadisk undersøkelse at teorien høyst sannsynlig viser seg å holde stikk.

Laks tegner et mentalt kart

Ifølge marinbiologen Nathan Putman ved Oregon State University i USA "tegner" laksen et mentalt kart av det geomagnetiske feltet i hjernen når den forlater sin barndoms fødeelv. Laksen navigerer etter dette kartet når den må hjem igjen.

Konklusjonen er blant annet basert på studier av 56 års data om rødlaksens ferd fra Stillehavet frem til elven Fraser i British Columbia. Området egner seg perfekt til studier av laksens navigasjonsevne, for øya Vancouver Island blokkerer elvemunningen slik at laksen må svømme enten nord eller sør for øya for å komme til elven.

Laks vender tilbake til fødeelven

Putmans undersøkelser viser at det geomagnetiske feltet i området har varierende styrke år for år – og at laksen alltid velger å gå der magnetfeltet ligner mest på forholdene i fødeelven.

Oppdagelsen betyr at fiskeforvaltningsforskerne kan holde bedre øye med laksebestandene fordi det er lettere å forutsi hvor fisken går.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: