klovenfisk bofæller

Klovnefisk blir samboere i harde tider

Når det ikke er nok boliger til alle, viser klovnefiskene at de er storsinnede og lar artsfeller flytte inn til seg selv. De setter til og med opp skillevegger, slik at samboeren kan få sitt eget rom.

7. juni 2016 av Karine Kirkebæk

Global oppvarming er tungt for klovnefisk og sjøanemonene der fiskene bor.

Derfor lar de oransje fiskene hjemløse artsfrender flytte inn til seg.

Bor i giftige koralldyr

Klovnefisken – særlig kjent fra Pixar-filmen «Oppdrag Nemo» – går også under navnet anemonefisk fordi de tilbringer hele livet i en tropisk sjøanemone.

Sjøanemonene er kjent for sin neslegift, men klovnefisken har et beskyttende slimlag på kroppen, slik at den uten problemer kan bruke disse koralldyrene som bolig.

Varme betyr færre boliger

Undersjøiske varmebølger er en konsekvens av stigende temperaturer. De bleker korallrevene og medfører i verste fall koralldød – og altså boligmangel for klovnefisken.

Derfor kunne det tenkes at konfliktnivået mellom klovnefisk ville stige, men forskere fra University of Technology Sydney i Australia har oppdaget at klovnefisk deler på hjemmene når det er flere klovnefisk enn sjøanemoner.

Skillevegg i anemonen

Det finnes 29 arter av klovnefisk, og forskerne oppdaget at dominerende arter lar underordnede arter flytte inn. Deretter lever de sammen i harmoni.

Forskerne beskriver i Proceedings of the Royal Society B hvordan fiskene lager en slags skillevegg mellom seg i sjøanemonen, slik at de har hvert sitt område.

Studien er viktig for å lære mer om hvordan fisk vil overleve når leveområdene blir enda mer innskrenket på grunn av klimaendringer.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: