lærskilpadde

Eksperter advarer: Halvparten av verdens havdyr utslettet

Dyrelivet i havet er nå redusert til det halve av hva det var for bare 45 år siden. Et katastrofalt fall som krever øyeblikkelig handling, mener Verdens naturfond.

16. september 2015 av Rikke Jeppesen

Skilpadder, haier, rokker, tunfisk og makrell kjemper for å overleve. Dyreriket i havet er faktisk så hardt presset at det er halvert på bare noen få tiår. Dette er meldingen fra Verdens naturfond (WWF) og Zoologiske Forening i London (ZSL).

Ifølge foreningene er dyrelivet i verdenshavene presset i kne av klimaforandringer, forurensing og overfiske. Vannstanden synker med en så stor hastighet at mange arter av haier, rokker og skilpadder er kritisk truet, hevder de.

Haier, tunfisk og makrell i fare

Verdens naturfond har siden 1970 overvåket over 1200 arter av havdyr, fugler, fisk og krypdyr, og har med sitt enorme prosjekt "The Living Blue Planet" nå offentliggjort at de marine artene er katastrofalt redusert med 49 % mellom 1970 og 2012.

Noen arter er i enda større knipe, og fisk som tunfisk og makrell er redusert med 74 %, mens hver fjerde hai- eller rokkeart er i fare for å bli utryddet. Den største av alle nålevende skilpadder, lærskilpadden, er også sterkt truet, og det er bare noen av de utsatte artene som prosjektet har zoomet inn på.

Katastrofe kan medføre økonomisk krise

Verdens naturfond understreker at det er ingen tid å miste hvis vi skal ha en sjanse til å redde livet i verdenshavene og opprettholde fiskebestanden, som er en viktig matkilde og en enorm økonomisk industri.

Hvis utviklingen fortsetter og verdenshavenes økosystemer kollapser, kan det nemlig føre til en stor økonomisk krise som vil fullstendig ødelegge alle muligheter for å utrydde fattigdom og hungersnød, sier generaldirektøren i WWF, Marco Lambertini.

Støyen er borte

De døende havdyrene gjør de ellers støyende verdenshavene til stille steder. Du kan lese mer om støyen her:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: