Swima worm

Dyphavsmark kaster lysbomber

Amerikanske biologer oppdager avansert forsvarsstrategi

12. mai 2010

Dypt under havflaten har amerikanske forskere funnet en helt ny gruppe av svømmende mark som kaster deler av kroppen som bomber mot rovdyr. De enestående swima-markene ble funnet på 1900 meters dyp, der mørket er totalt.

De små bombene gir seg overraskende til med å lyse grønt straks marken har sluppet dem, og forskerne tror de utgjør en avansert form for avledningsmanøver som skal få rovdyret til å sette etter den løse kroppsdelen slik firfislen kvitter seg med halen for å narre en pågående fiende.

Karen J. Osborn ved Scripps Institution of Oceanography i California, USA, ledet forskningen og forteller at markene ble funnet ved hjelp av ubemannede, fjernstyrte dyphavsubåter. I alt har forskerne påvist og hentet opp syv nye arter utenfor California, Oregon, Mexico og Filippinene, og man har sett fem av artene utføre trikset med å kaste ”lysbomber”.

Lyset skapes av bakterier

Markene er gjennomsnittlig bare tre–fire cm lange, men har innslag av digre individer på opptil 10 centimeter. Den spesielle kropps-formen omfatter rekker av strittende børster som marken bruker når den padler raskt gjennom vannet. De selvlysende bombene er 1–4 mm lange, og når marken forstyrres, kaster den fra seg et par stykker før den svømmer sin vei. Lyset som bombene sender ut, kalles bioluminescens og produseres av bakterier som lever i symbiose med marken.

Evolusjonært er swima-markenes nærmeste slektninger noen arter som lever på havbunnen, og studier av disse viser at bombene er utviklet fra gjeller som lett faller av. Forskerne opplyser at funnet av markenes spesielle forsvarstriks er et tegn på hvor mye vi ennå kan lære om dyp-havet, og at det kan oppnås flere store forskningsmessige gevinster ved videre utforskning.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: