Acorn worm

Biologer finner sære livsformer på dypet

Undersjøisk fjellkjede skjuler ukjente arter som kaster nytt lys over virveldyrenes utvikling

8. november 2010

Under en ekspedisjon til en undersjøisk fjellkjede nord i Atlanterhavet fant blant andre forskere ved University of Aberdeen i Skottland en mengde svært særpregede dyr. Mer enn ti av de innsamlede dyrene er trolig arter man aldri før har sett.

Artene ble registrert og hentet opp av et fjernstyrt undervannsfartøy ved navn Isis. Fartøyet logget i alt 300 dykketimer på mellom 700 og 3600 meters dyp langs den delen av Atlanterhavsryggen som går langs bunnen fra Azorene i sør til Island i nord. Det avanserte undervannsfartøyet gjorde det mulig for forskerne å undersøke dyrelivet både langs steile fjellsider og på flate områder.

Blant de nye livsformene er flere nye arter av enteropneuster, som er ormlignende dyr som vanligvis blir 10–25 centimeter lange og lever av organisk materiale de finner på havbunnen. Enteropneuster er interessante hva evolusjon angår, for de har en nervestreng i ryggen, noe som er forløperen til ryggsøylen som vi mennesker og alle virveldyr er utstyrt med.

Forskerne håper derfor at DNA-analyser av de nye enteropneustene kan bidra til en økende forståelse av de tidligste stadiene i virveldyrenes utviklingshistorie.

Undervandsbåden Isis

Ekspedisjonens andre nyoppdagede arter omfattet blant annet flere sjøpølser som inngår i rekken pigghuder og har pølselignende form og størrelse. Vanligvis holder sjøpølsene seg utelukkende på havbunnen, men til forskernes forundring svømte flere av de nye sjøpølseartene fritt omkring i de øvre vannmassene.

Biologene fant også en til nå ukjent manet som oppførte seg høyst utradisjonelt. Manetene oppholder seg oftest i de øvre vannmassene, men den nye arten holdt seg på havbunnen der den lot de lange trådene gli langs bunnen mens den drev fremover.

Ekspedisjonen deltar i et prosjekt som kalles ”Census of Marine Life”, som skal gi oss mer viten om dyphavet.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: