nb_u07 Strauss-Kahn

Sexorgier hører til i dyreriket

Følger mektige menn som politikeren Dominique Strauss-Kahn bare hulemannsinstinktet når de har sex med mange partnere? Ikke i følge biologene.

12. februar 2015 av Carsten Nymann

Den franske økonomen og tidligere presidentkandidaten Dominique Strauss-Kahn tok denne uken fatt på en rettssak der han står tiltalt for å ha arrangert 15 sexfester med prostituerte fra 2008 til 2011.

Det store spørsmålet er hva som kan ha fått en av Europas mektigste menn til å risikere hele karrieren ved å leve et utsvevende sexliv.

Sexorgier hørte ikke til hulemannen

En av de fremherskende teoriene fra sex- og samlivseksperter er at menn som Strauss-Kahn bare følger sin indre hulemann på damejakt.

I følge biologene finnes det imidlertid ingen bevis for at våre umiddelbare forfedre var spesielt promiskuøse.

Ensporet sex var avgjørende

Tvert om har monogami vært avgjørende i den tidlige utviklingen av mennesket.

Mennesket har en ekstremt lang barndom sammenlignet med andre dyr, og den utviklingen hadde ikke kunnet la seg gjøre hvis mor var aleneforsørger mens far var på sexfest.

Kroppsstørrelsen avslører sexvaner

Et av tegnene som forskerne kikker etter når de undersøker våre forfedres sexvaner, er forskjellen i kroppsstørrelse mellom hanner og hunner.

Hos gorillaen, der hannene konstant må kjempe mot andre hanner for å erobre nye partnere, er hannene mye større enn hunnene.

Ingen sexkamp hos mennesket

Men følger forskerne slektsleddene fra de tidligste apemenneskene frem til moderne mennesker, ser de at størrelsesforskjellen mellom kjønnene reduseres jo nærmere de kommer vår egen slekt, Homo.

Ønsker Strauss-Kahn og andre å bruke nedarvede gener som unnskyldning, må de derfor se lenger tilbake på stamtreet enn til hulemannen.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: