Colourful crab

Krabbe: Farger viser veien til paringspartnere

Fire nye krabbearter med sterke farger er funnet på Filippinene. Forskerne tipper at fargene gjør det enklere å finne artsfrender.

19. november 2012

Øya Palawan på Filippinene er kjent for enestående artsrikdom. En rekke dyrearter finnes bare der, og nå kan fire nyoppdagede ferskvannskrabber ta plass på den eksotiske listen. Forskere ved det tyske Senckenberg Research Institute og De La Salle University i Manila fant krabbene som et ledd i en 10-års gransking av livet i sjøene på øya.

De nye krabbeartene i Insulamon-familien er mellom 2,5 og 5,3 centimeter brede og lette å kjenne igjen på de sterke fargene. En av dem pryder seg eksempelvis med kraftige nyanser i fiolett. Forskerne vet ikke hvorfor krabbene er så fargesprakende, men tipper at det skal gjøre det lettere for artsfrender å gjenkjenne hverandre, ikke minst under paringen.

Alle de fire nye krabbeartene lever på et svært begrenset område, noe som gjør dem sårbare. Et klassisk problem for såkalt endemiske arter – altså dyr som bare lever ett eneste sted – er nemlig at hele arten utryddes hvis dette ene levestedet blir ødelagt. Nå er det flere gruveprosjekter i gang på Palawan. De truer ikke bare krabbene, men hele dyrelivet på øya, der halvparten av alle artene ikke finnes noe annet sted på kloden.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: