nb_u33 panda

Panda jukser seg til et liv i luksus

En panda har lurt dyrepasserne. De trodde at dyret var gravid. I virkeligheten ville den bare ha mer mat.

13. august 2015 av Karine Kirkebæk

Pandaen Yuan Yuan i Taipei Zoo i Taiwan har siden 11. juni vist mange tegn på å være gravid. Appetitten er borte, livmorslimhinnen har blitt tykkere og den produserer mer av hormonet progestoron, noe som også er tegn på graviditet.

Men nå mistenkes den 11-årige pandaen for å simulere graviditeten, fordi en ultralydskanning viser ikke noe tegn på foster. Ekspertene tror derimot at pandaen har lurt dyrepasserne til å tro den var gravid for å oppnå godene som gravide pandaer får i den zoologiske hagen.

Gravide lever i luksus

Ved graviditet blir vordende pandamødre flyttet til en innhegning med luksuriøse forhold. I juli måned er temperaturen på ca. 34 grader i Taiwan – mer enn hva en panda synes er greit. Gravide pandaer i den zoologiske hagen blir flyttet til spesielle rom med aircondition og slipper dermed unna varmen.

Dessuten får gravide pandaer også mer mat og mer individuell oppmerksomhet fra dyrepasserne.

Kinesiske eksperter tror at Yuan Yuan har adoptert andre gravide dyrs adferd etter å ha sett at de har fått god behandling.

En annen kinesisk panda simulerte ikke graviditet. Forrige uke ble hun stolt mor til et par svært små tvillinger.

Vanskelig reproduksjon

Pandaer er kjent for å være utilregnelige når det gjelder reproduksjon. Et befruktet egg setter seg ikke nødvendigvis fast i livmoren med det samme. Egget kan flyte rundt i kortere eller lengre tid.

Det betyr at drektighetsperioden kan variere fra 95 til 160 dager.

Les mer om hvordan graviditeter kan skje i fremtiden takket være fremskritt innen fertilitetsteknologi, fosterscreening, genmanipulasjon og kloning:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: