nb_u20 Scanpix

Syntetiske horn skal redde neshornet

Neshornet er truet av utryddelse, men nå kommer moderne teknologi det store dyret til unnsetning. Et amerikansk selskap vil stoppe slakten ved hjelp av 3D-utskrevne horn.

12. mai 2015 av Malene Breusch Hansen

Antallet drap på neshorn har eksplodert de siste årene. I 2007 ble bare 13 neshorn drept av krypskyttere, men i 2014 hadde tallet vokst til 1215.

Organisasjoner og myndigheter har uten hell forsøkt å bremse blodbadet, men nå melder det nye amerikanske selskapet Pembient seg på banen. Firmaet vil stoppe massedrapene ved å 3D-skrive kunstige horn som kan mette den store etterspørselen, slik at neshornene kan få være i fred.

De syntetiske hornene skal bygges opp av et pulver som består av samme materiale som originale horn, og de vil være billigere enn originalen.

_Kiloprisen på horn fra neshorn er 260 000 kroner. Foto: Scanpix.

Rykte om kreftkur ga økende etterspørsel

Etterspørselen etter neshornets frontprakt skyldes særlig asiatisk naturmedisin. Ifølge den kan pulverisert neshorn kurere en hel rekke sykdommer – fra hjerneblødninger via SARS til aids.

Takket være en stor fredningsinnsats var neshornbestanden ellers økende i de tidlige 00-årene, men i 2008 steg etterspørselen markant fordi et rykte i Vietnam sa at dødssyke kreftpasienter var blitt helbredet av hornpulveret.

Hornet har ingen helsebringende effekt

Ryktene kan likevel umulig være sanne. Det store dyrets horn består av svært tett sammenpresset hår, og akkurat som alle andre pattedyrs hår inneholder de utelukkende keratin – et av de kjemisk minst reagerende stoffer.

Samtidig er stoffet nærmest umulig å bryte ned for mennesker og kan derfor ikke tas opp i kroppen. Bare av den grunn kan hornet ikke ha noen helsebringende effekt._

Horn fra neshorn er ekstremt dyre

Prisen på hornet fra et neshorn kan måle seg med noen av verdens dyreste varer. Etter narkotika, våpen og menneskehandel er horn og annet fra truede dyr fjerde største handelsvare på det svarte markedet .

Heroin: 400 000 kr/kg Gull: 300 000 kr/kg Neshornshorn: 260 000 kr/kg

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: