Kan dyr overleve munn- og klovsyken?

Ville dyrene ha overlevd munn- og klovsyken hvis de ikke ble slaktet ned, og ville det i så fall ha vært farlig å spise kjøtt og drikke melk fra dem?

1. september 2009

Munn- og klovsyken er en uhyre smittsom virusinfeksjon hos dyr. Den kan smitte via luften eller ved berøring, og rammer i overveiende grad drøvtyggere og griser. Hester og mennesker blir ikke angrepet, selv om de kan overføre sykdommen til andre dyr. De fleste dyr som får lov til å leve med munn- og klovsyken, kommer seg, men ikke uten komplikasjoner: Dyrenes vekst blir kraftig redusert eller stanser helt opp. Kuene rammes ofte av jurbetennelse, som kan føre til permanent nedsatt melkeytelse, og både griser og kuer kan få forskjellige klovlidelser. I kjølvannet av en epidemi skjer det derfor alltid store produksjonstap i landbruket, og mange land har av denne grunn meget strenge bestemmelser når det gjelder import av dyr og kjøtt fra land med munn- og klovsyke. En epidemi vil derfor bety store økonomiske tap for bøndene og nedgang i landets eksportinntekter. Derfor velger de aller fleste land å slakte alle dyrene i besetninger med sykdomsutbrudd. For mennesker er det ikke farlig å spise kjøtt fra smittede dyr, selv om noen hevder at det kan smakes på kjøttet. Grunnen til at man griper til så drastiske midler som å slakte ned en hel bestand når bare ett enkelt dyr på en gård har sykdommen, er derfor i overveiende grad økonomisk.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: