Hår flue

5 hårreisende fakta om hår

Hår dreper rovdyr, smaker på maten og lurer motstandere. I dyrenes verden er ikke hår bare til pynt, men finnes i et vell av ulike former og med mange ulike funksjoner - og for dyrene er det et spørsmål om liv eller død.

12. oktober 2016 av Christian Ammitzbøll Juul

1. Larverhår er brennende spyd

Hold deg selv og dine kjæledyr langt unna prosesjonslarven! De små sommerfugllarvene har lange hår som de borer inn i sine fiender, med ubehagelige konsekvenser.

Hårene inneholder giftstoffer som gir sviende utslett, og det er ekstremt smertefullt hvis man er så uheldig å få hårene i øyet eller halsen. I enkelte tilfeller har hunder mistet livet etter kontakt med de behårede larvene.

2. Barter finner skjell i sanden

Hvalrossen er et følsomt dyr. På tross av sin over et tonn tunge kropp kan hvalrossen merke et enkelt sandkorn. De stive hårene på snuten kan være tykke som strikkepinner, men de er ekstremt følsomme.

Når hvalrossen feier snuten over havbunnen, hjelper hårene til med å spore opp skjell og reker den kan spise.

3. Katten lyver med pelsen

De pelskledde kjæledyrene lurer sine fiender. Når katten føler seg truet, bruker den små muskler i huden til å reise bust. Dermed virker den større og mer skremmende, og motstanderne stikker halen mellom beina.

Vi kan også finne fenomenet hos oss selv, når håret reiser seg på armene når vi ser på en skrekkfilm.

4. Hår er forvandlet til panser

Selv en løve må gi opp når den møter skjelldyret. Millioner av år med utvikling har forvandlet skjelldyrets pels til harde plater som overlapper hverandre som takstein.

Når dyret føler seg truet, ruller det seg sammen som en kule. Platene danner da et ugjennomtrengelig panser, så selv de sterkeste rovdyr må gå av sted med tom mage.

5. Hørselen sitter i hårdekkede bein

Edderkopper smaker, lukter og hører med beina. Hver av de åtte beina er dekket av hundrevis av hår, og de fungerer som fintfølende sanseorganer.

De hårete beina registrerer smaks- og luktmolekyler, og det hjelper edderkoppen med å finne en make. Men de er også i stand til å merke mikroskopiske bevegelser i lufta, deriblant lydbølger.

Dyrene velter seg i hår

Har du hørt om oterens vanntette hårprakt eller hjortens uimotståelige bakdels-hårdotter? Du kan lese mer her:

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: