Havoter

Verdens første astma-oter bruker inhalator

Havoteren fikk problemer med å puste da hun flyttet til storbyen, men nå har hun lært å håndtere sykdommen – med en inhalator. Den lærenemme oteren kan nå trygt se frem til sitt nye liv i Seattle i det nordvestlige USA.

22. september 2015 av Rikke Jeppesen

Den lille oteren Mishka stikker snuten i en inhalator

Livet har ikke alltid vært lett for havoteren Mishka, som som liten ble funnet helt alene og fanget i et nett i en avsides landsby i Alaska. Den etterlatte babyoteren ble fostret opp av dyrepassere, og nå er hun som den første av sitt slag blitt diagnostisert med astma.

Heldigvis har hun lært hvordan hun skal leve med lidelsen – Mishka har nemlig trent på å stikke snuten i en inhalator slik at hun kan puste inn den nødvendige medisinen to ganger om dagen, akkurat som vi mennesker gjør.

Slik ser det ut når oteren Mishka bruker inhalatoren sin.

Oter fikk problemer i storbyen

Mishka tilbragte barndommen blant dyrepasserne i Alaska SeaLife Centre. Det var der hun navnet sitt, som betyr "lille bjørn" eller "bamse" på russisk, og utviklet vanen med å sutte på haletippen sin når hun skulle sove.

Men da den forlatte oterungen ble stor nok til å flytte hjemmefra til et akvarium i storbyen Seattle, fikk hun pustevansker. Hun er den første havoteren til å få vite at hun har astma – en lidelse som kan ramme ethvert dyr med lunger, og som ses hos f.eks. katter og hester.

Skogbranner ga sannsynligvis oter astma

Astma er en kronisk betennelsestilstand i luftveiene som fører til anfall og pustevansker, hoste eller hvesing i brystet. Ved astma blir musklene rundt luftveiene overaktive og trekker seg sammen, og slimhinnen hovner opp og utskiller sekret. Samtidig blir de små luftveiene trangere og gjør det vanskelig for luft å passere.

Astma kan være en allergisk reaksjon utløst av pollen, støv, dyreflass, mugg og visse matvarer. Dyrleger tror at Mishkas astma muligens ble utløst av røyken fra skogbranner som hang i luften da oteren kom til Seattle.

En oter har mer enn bare astma å kjempe med

Selv om Mishka har vært flink til å passe på seg selv, er det faktisk ikke alle otere som kan skryte av det samme. Mange av dem er faktisk så kresne at det kan gå ut over sjansene til å overleve. Les mer i vår artikkel:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: