Sucker-footed bat in palm

Manglende hunnflaggermus er en gåte

Den afrikanske flaggermusarten Myzopoda aurita, som holder til på Madagaskar, har vært kjent for forskerne i årevis, men er først nylig blitt undersøkt – noe som stilte fagfolkene overfor et mysterium: Hvor er artens hunner?

25. oktober 2010

Professor Paul Racey ved University of Aberdeen i Skottland undersøkte sammen med en gruppe lokale forskere bestanden av M. aurita i nærheten av landsbyen Kianjavato sørøst på Madagaskar.

Totalt undersøkte de 133 sovesteder som alle rommet mellom 9 og 51 individer – og samtlige var hanner. Heller ikke blant innfangede eksemplarer er det noensinne blitt funnet en eneste hunn. Etter flere års studier i området er Paul Racey sikker på at det ikke finnes hunner av arten Myzopoda aurita akkurat der. Men hvor hunnene ellers skulle befinne seg, er det faktisk ingen som vet.

Racey og kollegene måtte nøye seg med å fastslå at flaggermusene stort sett eter biller og møll og at de foretrekker en bestemt palme å sove i. Arten er heller ikke utrydningstruet, noe man tidligere trodde.

De nye undersøkelsene avslørte en ganske stor bestand som man må anta er minst dobbelt så stor fordi det naturligvis må finnes hunner av arten et eller annet sted på Madagaskar.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: