cat fishing in bowl

Mange dyr foretrekker å bruke høyre side

31. mars 2011

Hos mange grupper av virveldyr har forskerne observert en preferanse for å bruke høyre side når det gjelder å skaffe og spise mat.

Mennesket: Ca. 90 pst. av alle mennesker er høyrehendte, mens 10 pst. er venstrehendte. Under 1 pst. har ingen foretrukken hånd.

Primater: Sjimpanser og gorillaer foretrekker høyre hånd når de utfører bestemte finmotorisk krevende aktiviteter. 55 pst. av sjimpansene bruker høyre hånd når de skal fiske honning ut av et rør eller knekke nøtter med en stein, mens 30 pst. bruker venstre hånd. 15 pst. av sjimpansene bruker vekselvis begge hender.

Havpattedyr: Åtte av ti ganger bruker hvalross høyre luffe til å daske bort gjørme fra eventuell mat på havbunnen. Åtte av ti knølhvaler bruker høyre side av kjeven når de skraper opp mat fra hav- bunnen.

Fugler: Mange fugler leter primært etter mat med høyre øye. Mellom 60 og 90 pst. av bl.a. høns, duer og vaktler foretrekker dermed å lete etter mat på sin høyre side.

Chimpanse

Sjimpanser snakker med høyre hånd

Nylig har William Hopkins ved Yerkes National Primate Research Center i USA vist at sjimpanser foretrekker høyre hånd når de gestikulerer og kommuniserer med hverandre. Hjerneskanninger av dyrene viser til og med at apenes hjerne er asymmetrisk aktiv, og Hopkins fremhever et område i venstre hjernehalvdel som også er aktivt når mennesker kommuniserer.

I likhet med sjimpanser bruker vi også primært høyre hånd til å gestikulere med, og kanskje begynte vårt fenomenale språk som et kommunikasjonssystem basert på fakter. I motsetning til tidligere antagelser om at språket begynte med menneskets linje, tyder funnene på at roten til det ble lagt allerede for 40 millioner år siden hos en felles stamfar til mennesker og alle nålevende menneskeaper.

Test kjæledyret ditt

Har du et kjæledyr, kan du lett undersøke hvilken side dyret helst vil bruke. Logrende hunde svinger halen i vild glæde, når de ser deres ejer, og kigger du godt efter, kan du se, at udsvingene er kraftigst til højre. Møder hunden derimod en fremmed hund, er dyret forsigtigt og anspændt, og man kan ofte se halen svinge mere ud til venstre.

Et morsomt eksempel er katter som foretrekker å bruke den ene poten til å fiske ting ut av et syltetøyglass. Hannkatter bruker som oftest venstre pote, mens hunnkatter bruker høyre.

Logrende hunder svinger halen i vill glede når de ser eieren sin, og ser du godt etter, kan du se at utsvingene er kraftigst til høyre. Møter hunden derimot en fremmed hund, er dyret forsiktig og anspent, og man kan ofte se halen svinge mer ut til venstre.

Har du padder, kan du se at de fleste stapper maten i munnen med venstre hånd. Og har du rumpetroll, snur de seg som regel til høyre når de skal opp til overflaten og snappe luft.

De fleste krypdyr tar maten når de kan se den med det høyre øyet, så hvis du har et terrarium, kan du prøve å føre frem en bit mat fra vekselvis den ene og den andre siden og se hvilken side dyrene reagerer på.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: