Krydrer dyrene maten?

Er det bare mennesket som liker godt å krydre maten, eller finnes det eksempler på at dyr har den samme preferansen?

1. september 2009

Man vet bare om et enkelt tilfelle av at dyr krydrer maten. En bestemt flokk japanske makakaper, også kalt snøaper, som lever på den lille japanske øya Koshima, har nemlig lært seg å vaske søtpoteter i saltvann. Fenomenet ble første gang beskrevet av forskere ved Primate Research Institute ved Kyoto University i 1965. Forskerne la søtpotetene langs vannkanten for å lokke apene ut på stranden, der det var lettere å studere dem. På huk i vannkanten fant en av hunnene på å vaske sanden av potetene i stedet for å skrubbe dem, og de andre apene lærte seg nesten straks det samme trikset. Fordi snøapene åpenbart liker poteter med salt, sørger de nå for å dyppe dem i vann mellom hver bit. Det er likevel bred enighet om at atferden ikke er naturlig, og at den derfor ikke kan brukes som eksempel på at apene vet hvordan de skal salte maten.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: