Cat with bowl

Katten tar fire slurker i sekundet

Når en katt drikker, skjer det så fort at det menneskelige øyet ikke kan følge med.

10. mai 2011

De færreste av oss har vel fundert på hvordan katter egentlig får vann inn i munnen når de drikker med spissen av tungen. Men nå har fire ingeniører funnet svaret, og det er like elegant, forbausende og tyngdekraftforhånende som kattene selv. Utstyrt med høyhastighetskameraer har forskere ved Massachusetts Institute of Technology i USA lagt frem ultralangsomme bildeopptak av katter som drikker.

Bildene avslører at katten, til forskjell fra hunden som bøyer tungen fremover som en skje, i stedet bøyer tungen bakover, slik at tunge-spissen bare så vidt berører vannet. Deretter utnytter katten vannets treghet til å trekke tungen opp akkurat så langsomt at vannet står som en ubrutt søyle opp fra overflaten, en søyle som katten kan bite over og drikke.

Fire munnfuller per sekund kan katten klare, og det betyr at den drikker mye raskere enn det menneskelige øyet kan oppfatte. Det kreves så høy presisjon og koordinering av tungen at forskerne sammenligner kattens finmotorikk med armene til blekkspruten og elefantens utrolige snabel.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: