Kameleon

Rovdyr jakter med spesialvåpen

Noen rovdyr har gått til ekstremer for å sikre seg byttedyr: De har utviklet unike organer og lemmer som kan overrumple det intetanende offeret. Se når dyrene går til aksjon med sine avanserte jaktredskaper og -teknikker.

20. januar 2015 av Malene Breusch Hansen

Kameleonen trekker musklene sammen i den lange tungen og skyter den av gårde med over 20 km/t.

Når den treffer det intetanende byttedyret, får musklene tungespissen til å bøye seg slik at den fungerer som en sugekopp som holder byttet fast.

Dermed rekker ikke mange byttedyr å oppdage at livet er i fare, før det angripende rovdyret har satt tennene i dem. Det er konsekvensen av de fantastiske tilpasningene som noen rovdyrarter har gjennomgått for å finjustere jaktteknikkene.

Ai-aien er et fingernemt rovdyr

En lemurart kalt ai-ai, som lever på øya Madagaskar utenfor kysten av Sør-Afrika, har utviklet en spesiell tynn midtfinger – omtrent samme tykkelse som et spagettistrå. Med den kan den nå inn til larver som gjemmer seg i ganger under barken på trær.

VIDEO: Ai-aien fisker larver ut av treet med sin ultratynne finger:

Rovdyr snuser seg frem nede i bakken

Et annet lynraskt rovdyr er stjernemuldvarpen. Den har kompensert for sine nesten blinde øyne med en ekstremt velutviklet nese, som har finjustert både dyrets lukte- og følesans.

På nesens vedheng sitter ca. 25 000 små sanseorganer som i løpet av bare 120 millisekunder kan bestemme et byttedyr og spise det. Muldvarpen trenger bare 8 millisekunder for å vite om et byttedyr er spiselig.

VIDEO: Nesevist rovdyr fanger byttet på 120 millisekunder:

Mange flere rovdyr bruker spesialverktøy

Både flamingoen, blitsfisken og sabelvepsen har utviklet geniale jaktredskaper- og teknikker. Les bl.a. om blitsfisken som har en lykt innebygd i øynene, i vår store artikkel:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: