Grusom død TOP

Grusom død i dyreriket

En langsom og pinefull død er skjebnen for de dyrene som faller i klørne på naturens mest nådeløse drapsmaskiner. Her er tre av dyrerikets verste måter å dø på.

7. juni 2016 av Lars Thomas & Jesper Bindslev

Grusom død 1: Spist opp innenfra

Paddespyfluer legger egg i neseborene til nordpadden, og larvene spiser opp offeret innenfra.

Paddespyfluer, som finnes mange steder i Nordvest-Europa, bruker levende nordpadder som rugemaskiner. Fluen legger eggene sine omkring paddas nesebor – ofte på syke eller skadede individer.

Når larvene klekkes, begynner de å spise av vevet rundt og inne i neseborene. Etter hvert spiser de seg lenger og lenger inn i paddas hode og spiser til slutt øyne og hjerne.

Først da dør padden, men larvene fortsetter å spise til det ikke er noe igjen av verten. Deretter borer de seg ned i bakken og forpupper seg.

Grusom død 2: Ristet til døde

Leopardselen slynger pingvinen fra side til side med så stor kraft at skinnet blir flådd av.

Pingviner står typisk litt og tripper på iskanten før de hopper ut i vannet. De speider etter sin verste fiende, leopardselen, som har spesialisert seg på den sorte og hvite fuglen.

Selen, som kan veie opptil 600 kilo, er et av de største rovdyrene i Antarktis. Men tross et imponerende tannsett er den ikke i stand til å bite i hjel offeret. I stedet har den utviklet en annen teknikk.

Når pingvinen svømmer fordi, griper selen offeret i føttene og slynger den fram og tilbake mot vannoverflaten. Kraften flår stykker av skinnet til pingvinen, og til slutt er den slått i fillebiter.

Grusom død 3: Spist levende

Frosken tror den har funnet en lekkerbisken, men larven biter seg fast i halsen.

Larven til epomis-billen er så stor og tykk at den ser ut som en lekkerbisken for en frosk. Men hvis frosken angriper, ender den opp på menyen selv.

Larven lokker til seg frosken ved å vifte med antennene sine, men unngår angriperens klebrige tunge. I stedet borer den sine piggete kjever fast i froskens hode, hals eller buk og begynner å spise den levende.

Selv om frosken skulle klare å sluke larven, blir den tvunget til å gulpe den opp igjen litt senere, og da biter larven seg straks fast igjen og gir seg til å spise.

Enda mer grusom død ...

Varsler-fuglen spidder byttet sitt på torner eller piggtråd, mens spekkhuggeren kaster det høyt opp i luften. Du kan lese mer om de grusomme måtene dyr blir drept på i denne artikkelen:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: