Ant in dessert

Video: Se sølvmauren fare rundt i den ekstreme ørkenheten

Ingen andre dyr kan overleve så høye temperaturer som sølvmauren. Først ved en kroppstemperatur på over 53 grader bukker det lynraske insektet under.

28. februar 2014

Les hvordan dyr overlever ekstreme forhold i ørkenen

Les artikkelen: 'Ørkendyr takler ekstremene' fra Illustrert Vitenskap 5/2014. Som abonnent på bladet kan du hente artikkelen ved hjelp av knappen nedenfor.

Spesialbygd for middagshete

Sølvmauren lever i noen av varmeste delene av Sahara og er aktiv i dagens aller varmeste periode. Da er stort sett alle andre dyr inaktive, og derfor er det ikke noen stor fare for at sølvmauren møter insektetende fiender. Men det har sin pris.

Selv om sølvmaur er kledd i et spesielt varmeavvisende lag, og har lange ben slik at de er løftet litt opp fra den svært varme jordoverflaten, kan de likevel ikke overleve i særlig mange minutter i den stekende solen. Når de skal lete etter mat, skjer det derfor i et forrykende tempo. Maurene styrter ut av hullene og farer rundt på sanden som raketter på leting etter spiselige ting.

Steker insekter i ørkensanden

Deres navigasjonsevner må være perfekte, for hvis de ikke finner veien tilbake til hullet sitt i løpet av 10 minutter, er de fortapt. Varmen har imidlertid også den fordelen at hvis de finner et insekt som fortsatt er levende, trenger de bare å holde det fast mot sanden et øyeblikk. Da er det om ikke stekt, så i det minste så medtatt av varmen at det ikke spreller, og lar seg lett dra med hjem.

Se sølvmaurene fare rundt på den glovarme nordafrikanske ørkensanden i jakten på mat:

Les hvordan dyr overlever ekstreme forhold i ørkenen

Les artikkelen: 'Ørkendyr takler ekstremene' fra Illustrert Vitenskap 5/2014. Som abonnent på bladet kan du hente artikkelen ved hjelp av knappen nedenfor.

Lynraske løpere

Sølvmauren pisker over den varme sanden med 100 kroppslengder i sekundet. Det tilsvarer at et menneske skulle løpe i 450 km/t. 53 grader er den maksimale kroppstemperaturen sølvmauren kan overleve. Stressproteiner utløses før mauren styrter ut av boet, og sikrer at cellene fortsetter å fungere i de ekstreme temperaturene.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: