insekt i øret top

6 ekle kryp du IKKE vil finne i øret

Øregangen er bare 2,5 cm lang – og det er langt nok for edderkopper, møll så vel som kakerlakker. Her er den skremmende listen over ørets ubudne gjester.

22. desember 2015 av Mikkel Skovbo

Du sover tungt etter en lang og utmattende dag og merker ikke den lette berøringen mot huden: En lodden edderkopp tasler rundt på øreflippen din på jakt etter det perfekte skjulested. Den har ikke gått forgjeves. Foran edderkoppen åpenbarer arachnid-verdenens svar på Alibabas hule: øregangen din.

Slik kunne en edderkopp finne veien inn i hodet ditt. Og det skjer! Den ytre øregangen er 2,5 cm lang og ca. 0,7 cm i diameter, så det er plass nok til små, kravlende gjester.

Heldigvis blokkerer trommehinnen for at smådyr og insekter kan krype lenger inn. Men det er ille nok: Øregangen består av bruskskjelett dekket med hud, hårsekker og kjertler, og et fremmedlegeme i området kan medføre store smerter, rødme, hørselstap og en jevn strøm av puss.

Her er 6 ubehagelige eksempler på småkryp i menneskeøret:

1. Møll slår amerikaner i gulvet

”It’s fucked up, dude!” kommer det skremt ut av munnen på den store amerikanske mannen "Mikey". Han er gått i gulvet med en møll i øret.

"Jeg kan høre 'the motherfucker' flakse rundt i hodet mitt!"

Heldigvis kommer de lattermilde "vennene" hans ham til unnsetning med lyset fra en mobiltelefon og en pinsett – bare for å oppdage at det befinner seg ENDA et dyr i stakkars Mikeys øregang (!)

2. Maddik kommer som blindpassasjer

I øret på en 48 år gammel taiwansk kvinne kryper en slimet larve fra en fruktflue lystig rundt. Maddiken er sannsynligvis havnet i øret som blindpassasjer på et høreapparat som har ligget ved siden av et fruktfat.

Maddiken er i full gang med å bryte ned huden i øregangen tett ved trommehinnen, og kvinnen har voldsomme smerter. Heldigvis blir alt bra igjen når legen fjerner den slimete, virvelløse gjesten og propper pasienten med antibiotika.

3. Edderkopp biter seg fast med mothaker

Klikk for stort bilde. FOTO: Rednet News

En stor, lodden edderkopp stirrer trassig tilbake på legen med sine fire øyne da han kikker inn i øregangen på pasienten. Edderkoppen har sittet der i fem samfulle døgn og nekter å forlate sitt nye, lune menneskerede.

Da legen pirker borti den åttebente edderkoppen, graver den seg bare lenger inn i øret med hårene sine med mothaker på. I stedet må doktoren skylle ut den sta gjesten med en stor porsjon saltvannsløsning.

Etter inngrepet forsvinner den ubehagelige kløen i øret hos den kvinnelige pasienten på Changsha Sentralsykehus i Sør-Kina. Hun gråter av glede.

4. Gresshoppe går i varmeskjul

En indisk mann går til legen med en kløende fornemmelse i det ene øret – og kommer først hjem igjen etter å ha fått en 7,5 cm lang indisk hussiriss trukket ut av øregangen.

"Gresshoppen krøyp sannsynligvis inn i øret på mannen mens han sov, og lå og ventet på at det skulle bli natt igjen," sier insekteksperten Michael Sweet ved Derby Universitet og forklarer at den indiske hussirissen ofte går i varmeskjul om dagen.

5. Skolopender entrer sovende kineser

Ørelegen på sykehuset i Yangzhou i Sør-Kina får seg litt av en overraskelse da han stikker otoskopet inn i øret på en kvinnelig pasient som har klaget over ubehag i øret: Han får øye på en levende skolopender.

Det giftige dyret tok seg inn i øret på kvinnen mens hun sov.

Legen tar straks livet av det mangebente dyret med en saltvannsløsning og fjerner det bit for bit med en liten øretang.

Kvinnen slipper uskadd fra episoden. Små skolopendere kan påføre en smerte som kan sammenlignes med et bistikk – mens bittet fra større dyrs giftkroker i visse tilfeller kan være livstruende.

6. Kakerlakk får australier ut av sengen

Klokken halv tre om natten våkner Hendrik Helmer opp med en uutholdelig smerte i det ene øret. "Det var som om noen boret eller banket en spiker inn i hodet mitt," forteller australieren til BBC.

Han er redd for at det er en giftig edderkopp og forsøker først å suge den ut av øret med en støvsuger. Det virker ikke, og han skynder seg til sykehuset i Darwin.

Her heller en lege olivenolje i øret hans, og det får småkrypet til å grave seg enda lenger inn i øregangen, før det endelig blir kvalt i oljen og dør. Til slutt stikker legen en tang inn i øret på Hendrik og trekker ut en 2 cm lang kakerlakk. Det største insektet legen noensinne har sett i et øre.

Fra insekt i øret til middagsmat

Hvis du noen gang fanger et insekt med øret – hvorfor ikke spise det også? Det er ca. 10 trillioner insekter i verden, og vi kan bare begynne å venne oss til å se dem på middagstallerkenen. For klimaets skyld. Les mer i vår artikkel:

ØRETS KRYPEKJELLER

[ Klikk for stort bilde

1. Øregangen er kanalen som forbinder øremuslingen – den synlige delen av øret – med mellomøret.

2. Trommehinnen er membranen som skiller øregangen og mellomøret og forsterker lydinntrykket i øret. Dessuten hindrer den småkryp i å krype langt inn i hodet ditt. Hvis den er intakt, da ...](http://illvid.dk/files/bonnier-ill/attach/insekt-i-oeret-stor.jpg)

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: