ladybug

Har vi fått flere marihøner?

Antallet såkalte harlekinmarihøner har visstnok skutt i været. Stemmer det?

14. mars 2014

Den asiatiske harlekinmarihønen

Harlekinmarihønen er en fargesprakende marihøne fra Asia, som har etablert seg i Europa, Nord-Amerika, Sør-Amerika og Sør-Afrika, der den i sin tid ble innført for å bekjempe bladlus på biologisk vis. Og til det egner den seg ypperlig. Arten er storvokst, grådig og lite fintfølende og kresen med hensyn til hvilke bladlus den setter til livs.

Tanken var at harlekinmarihønen ikke skulle spre seg i naturen, men enkelte individer unnslapp likevel.

De første ville bestandene utenfor Asia dukket opp i Nord- Amerika i 1988, mens de ble sett i Europa og Sør-Amerika i 2001. Trass i svært forskjellige miljøer stortrives marihønen overalt og har senere spredt seg i et forrykende tempo.

Harlekinmarihønens tre vellykkede strategier

Marihønens suksess skyldes en rekke tilpasninger. 1. Den har et blod som inneholder stoffer som smaker så vondt at bare få andre dyr spiser den. 2. Blodet inneholder også store mengder antibakterielle stoffer slik at immunsystemet effektivt avviser sykdomsangrep. 3. Endelig overvintrer insektet inne i husene hos folk, noe som gjør at flere av dem er i fin form når våren kommer.

På ti år invaderte marihønen Europa

Harlekinmarihønen ble innført i Europa som et biologisk våpen mot bladlus, og senere har den spredt seg med lynets hastighet.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: