Giraffe

Hvordan puster sjiraffen?

Brukt luft er ikke noe problem for sjiraffen, selv om luften må to meter opp og ned gjennom den lange halsen.

24. juni 2011

Fullvoksne hannsjiraffer kan måle opptil fem og en halv meter fra foten og til toppen av hodet, og det gir en hals på cirka to meter. Man ville uten videre ha trodd at sjiraffene hadde samme problem som dykkere med for lange snorkler, nemlig at luften i røret ikke blir tilstrekkelig fornyet for hvert åndedrag.

Men nå har fysiologiske undersøkelser vist at sjiraffen ikke har et større dødt luftrom, altså bruktluft som pustes inn igjen, enn andre pattedyr. Det skyldes at sjiraffen setter større fart på utpustluften.

Luftens gjennomsnittshastighet i luftrøret til sjiraffen er blitt beregnet til 180 cm/sekund, noe som er omtrent dobbelt så raskt som hos oss mennesker. Luftstrømmen i sjiraffens luftrør går faktisk så raskt at det er like før det skapes turbulens. Det ville økt luftmotstanden og dermed skapt en dårligere pusteeffektivitet.

Diameteren på sjiraffens luftrør er bare cirka fire centimeter, og i forhold til lengden er det bemerkelsesverdig trangt sammenlignet med andre pattedyr. Forskerne tror at luftrørets døde luftrom ville blitt for stort om diameteren hadde vært større.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: