Goose

Hvilket dyr har de sterkeste lungene?

Som alle vet, er lungene en helt livsnødvendig del av kroppen. Men hvilket dyr har de sterkeste lungene? Og hvorfor?

12. juni 2013

Fugler og pattedyr har dyrerikets kraftigste lunger. Begge har indre varmeregulering og derfor stort behov for energi og oksygen.

Hos pattedyrene deler luftrøret seg i to og vider seg ut som et tre med stadig mindre grener ned i hver lunge. Spissen av de ytterste små forgreningene ender i noen små knollignende strukturer som heter alveoler. Det er der utvekslingen av oksygen og karbondioksid finner sted.

Derfor mister pattedyr pusten

Systemet stanser altså i alveolene, noe som er en ulempe fordi pattedyrene ikke blir kvitt bruktluften ved utpust. Den nye og den gamle luften blir altså blandet, med det resultatet at pattedyr ved anstrengende muskelarbeid kan oppleve oksygenmangel.

I fuglenes lunger holdes derimot luften fra inn- og utpust atskilt, og det gjør lungene mye mer effektive. Lungen tar imot og blir kvitt gammel luft gjennom et komplisert system av fra syv til ni luftsekker.

Inne i lungen er det et finmasket nettverk av små luftrør der fugleblodet bytter karbondioksidet ut med oksygen. Jo bedre en fugl flyr, desto mer oksygen trenger den, og desto flere luftkanaler har den også.

Fuglene skiller mellom innpust og utpust

Hos fuglene ledes den friske innpustluften rundt i en enveisrettet sirkel slik at ny og gammel luft aldri blandes sammen. Systemet er usedvanlig energieffektivt og gjør at fuglene kan takle store fysiske aktiviteter.

Stripegås har sterkest lunger

Stripegåsen ligger godt an i kåringen av dyrerikets sterkeste lunger.

To ganger per år flyr arten fra og til India over Himalaya. På veien kommer gåsen opp i cirka 9000 meters høyde.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: