hunde hader knus TOP

Hunder hater klemmer

Fire av fem hunder viser tegn på stress og engstelse når de blir tildelt en klem av et hundeelskende menneske. Signalene om ubehag er enkle å forstå – hvis man vet hva man skal se etter.

11. mai 2016 av Mikkel Skovbo

Bambi-øyne og en tunge i ansiktet er ikke nødvendigvis et tegn på at hunden din setter stor pris på de kjærlige klemmene dine.

Faktisk er det trolig stikk motsatt, skriver professor og hunde-atferdsekspert Stanley Coren fra University of British Columbia i Psychology Today.

Hans foreløpige studier viser at 81,6 prosent av alle hunder viser tegn på ubehag når de får en klem.

Hunder til eiere: Fri oss fra klemmer!

Den kanadiske hundeeksperten samlet inn 250 tilfeldige bilder av hunder som mottok klemmer fra mennesker. Bildene stammet fra Google og Flickr.

Han så etter ett eller flere tegn på hundeubehag på bildene:

Foto: Flickr / Peter Kemmer / Humane Society of Greater Rochester

? 1: Senkede ører. ? 2: Bambi-øyne eller “halvmåne-øyne”, hvor det hvite er synlig i øyekroken. ? 3: Bortvendt hode, noen ganger med helt eller delvis lukkede øyne. ? 4: Snute-slikking og ansikts-slikking (på klemmeren).

Studien avventer fortsatt fagfellevurdering og må dermed tas med et visst forbehold, men resultatene er likevel klare:

7,6 prosent av hundene så avslappet og glade ut på bildene, 10,8 prosent virket likegyldige eller hadde et tvetydig uttrykk, mens hele 81,6 prosent utviste tegn på stress, engstelse og uro.

Klemmer får hunder til å føle seg låst fast

Professor Coren mener at klemmingen får hundene til å føle seg låst fast og innestengt, noe som går mot deres natur og gjør dem stresset.

– Hunder er opprinnelig sky og skvetne dyr som er designet til å løpe raskt. Når de opplever stress og trusler, er ikke den første forsvarsmekanismen å bruke tennene, men å flykte, forklarer han.

Hundeeksperten poengterer også at det er en spesielt dårlig idé at barn klemmer hunder, siden barn ikke er i stand til å forstå dyrets signaler.

– Hvis hunden blir engstelig og urolig nok, kan den finne på å bite, sier Coren.

Hunder snakker med VOV! og VOFF!

Selv om det kanskje kan være vanskelig for mennesker å tyde hunders atferd og humør, så forsøker de faktisk å gjøre det enklere for oss – ved å bjeffe. Du kan se mer i denne videoen:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: