Police dog

Hunder kan lukte forskjell på tvillinger

Nesen til en hund kan gjøre det forskningsutstyr ikke kan.

Selv hyperavansert forskningsutstyr kan ikke skjelne mellom eneggede tvillinger, men for den fine nesen til en hund er det ingen sak, viser et nytt forsøk.

Eneggede tvillinger har identisk DNA, og derfor kan blant annet kriminalteknikere ikke se forskjell på tvillingenes spor.

Men en erfaren politihund kan registrere selv ekstremt små forskjeller i tvillingers lukt – til og med når de bor i de samme omgivelsene og spiser samme slags mat.

Forskere ved blant annet Czech University of Life Sciences lot ti politihunder gjennomføre tolv tester der de fikk snuse på forskjellig materiale som hadde vært i berøring med navlen til en rekke tvillingpar. I alle de tolv testene klarte hundene å identifisere det riktige individet.

Forsøket viste at det først er i femårsalderen at tvillingers lukt blir tilstrekkelig forskjellig til at en politihund kan kjenne ulikheten. Men hvordan denne ulikheten oppstår, er en gåte.

Det må være eksterne påvirkninger som endrer et menneskes lukt, mener forskerne, for eksempel betennelser eller andre sykdommer.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: