Snail parasite

Hjerneparasitter gjør sine ofre til zombier

Det er en forferdelig skjebne som innhenter en snegl og en maur i disse to videoene. De viser hvordan parasitter kan overta kontrollen med sine ofre.

8. november 2012 av Anders Priemé

Det kryr av hjerneparasitter i naturen. Noen angriper bare dyr, mens andre ikke går av veien for å kaste seg over et menneske.

Parasittene overtar ofrenes hjerne og kropp og manipulerer dem til å hjelpe parasitten med å gjennomføre sin livssyklus. Alt fra sopp og ormer til mikroskopiske amøber kan infisere, overta og drepe dyr på en rekke forskjellige måter.

Les mer om hjerneparasittene her:

Video Nedenfor er to grusomme eksempler på hjernekontroll i dyreverdenen. I den første videoen blir en ravsnegl infisert av en flatorm som får sneglens antenne til å ligne en mark, noe som er en godbit for fugler – som parasitten gjerne vil ende i. I den andre videoen blir maur og andre dyr infisert med soppsporer fra den parasittiske soppen Ophiocordyceps unilateralis. Den får sine ofre til å krype høyt opp og bite seg fast, deretter dør mauren, og soppen bryter ut av hodet til mauren og drysser soppsporer ned over de andre maurene.

Video: Snegl

Video: Maur:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: