Hesten har menneskets ansiktsuttrykk

Hesten har menneskets ansiktsuttrykk

Britiske forskere har studert hester i sosiale sammenhenger og kartlagt grimasene deres. Det viser seg at hester bruker 17 forskjellige ansiktsuttrykk til å uttrykke seg.

5. januar 2016

Jo nærmere mennesker og dyr står hverandre evolusjonært, desto mer ligner de på hverandre. Men fjerne slektninger som menneske og hest kan også ha likhetstrekk.

Britiske forskere ved University of Sussex har kartlagt hestens ansiktsuttrykk og funnet 17 bevegelser, og noen av dem deler den med mennesket.

Hester blunker med øynene

Forskergruppen pløyde seg gjennom videoer av hester i ulike sosiale og følelsesmessige situasjoner og registrerte bevegelsene i ansiktsmusklene og forskjellige kombinasjoner i bruken av dem.

Kartleggingen viste at hester bruker 17 forskjellige bevegelser, eksempelvis ”blunker med øynene" og "rekker tunge". Til sammenligning bruker mennesket 27 uttrykk, mens vår nærmeste dyreslektning sjimpansen bare bruker 13.

Neste skritt for forskerne blir å finne ut hva ansiktsuttrykkene helt konkret betyr.

Hester og sjimpanser uttrykker seg med kroppen

Hestemimikk er ikke det eneste dyrespråket forskerne er i ferd med å kartlegge. Les hvordan sjimpanser lokker hverandre til sex, ber om ting eller sier "flytt deg" med tegnspråk:

Hestemimikk

Seks ansiktsuttrykk viser smerte

Forskere utviklet i 2014 en skala over hestens ansiktsuttrykk for smerte ved å sammenligne 40 hester som var blitt kastrert, og fant følgende uttrykk:

  • Stive, bakovervendte ører

  • Sammenknepne øyne

  • Spenning over øynene

  • Anspente tyggemuskler

  • Anspent munn og fremtredende kinnben

  • Anspente nesebor og en flatere profil

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: