nb_u19 Penguins

Pingviner smelter is med avføring

Ny forskning viser at bøylepingviner bruker ekskrementene sine strategisk til å smelte is i Antarktis, slik at de kan bygge de beste redene til ungene. Avføringen tiltrekker varme solstråler.

7. mai 2015 av Karine Kirkebæk

Et ordspill sier at det det er dårlig fugl som skiter i eget rede. Men forskere har funnet ut at dette ordspillet ikke gjelder for bøylepingvinene som lever i Antarktis.

Forskerne har funnet ut at denne pingvinarten legger avføring på den tykke isen der de gjerne vil bygge rede til ungene. Avføringen smelter isen slik at pingvinene kan bygge redet på jorden fremfor på isen.

Bevisst taktikk

Avføringstaktikken har vist seg å være svært bevisst fra dyrenes side. De stimler sammen i grupper før hekkesesongen starter, og sammen får de smeltet et større område for å lage de beste forholdene til de kommende ungene.

Forskere ved University of Oxford har tatt opp flere tusen timers video av en bestemt flokk bøylepingviner over et år. Ved å se på videoopptakene og sammenligne dem med data over hastigheten av snøsmelting har forskerne kunne fastslå at pingvinene bruker avføringen strategisk.

VIDEO: Se utsnitt av pingvinenes issmelting

Avføring absorberer varmen

Avføringens mørke farge absorberer varmen fra den ellers svake antarktiske Solen raskere enn ellers.

Bøylepingvinen hører til de sjeldneste pingvinartene, og det er bare 300 000 hekkende par i Antarktis.

Pingvinens fortid i luften

For millioner av år siden fløy pingvinene rundt som andre fugler. Men les her hvorfor de foldet vingene, dannet loffer og slo seg ned på landjorden.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: