White falcon

Falker blir sjøfugler vinterstid

Falker er landfugler, men på Grønland blir de sjøfugler i kulden.

21. november 2011

Til nå har forskerne trodd at alle Jordens falkearter tilbrakte all sin tid på landjorden, og at de bare kortvarig ville våge seg ut over havet for å jakte. Men nå har ornitologer ved blant annet University of Oxford i Storbritannia mottatt satellittbasert informasjon om at noen grønlandske jaktfalker delvis overvintrer ute på havet. Der bruker jaktfalkene isfjell og pakkis som base for jakten på måker, ender og andre sjøfugler.

Ornitologene hadde fanget 48 jaktfalker med garn i tre områder på Grønland, nemlig fra Qaanaaq nordvest på Grønland, Kangerlussuaq på Vestgrønland og endelig Ittoqqortoormiit på østkysten. Fuglene ble utstyrt med satellittsendere, slik at ornitologene kunne følge fuglenes bevegelser i løpet av et helt år.

Forskjell i størrelse på jaktområde

Da satellittdataene var kommet vel i hus, fikk forskerne ikke bare den overraskende nyheten at jaktfalkene opptrådte som sjøfugler vinterstid. Ornitologene oppdaget også at det var avgjørende forskjell på hvor stort jaktområde falkene trengte å ha om vinteren.

Fuglene på vestkysten kunne faktisk finne mat i områder som varierte i størrelse fra bare 383 km2 til 6657 km2. På østkysten måtte falkene slite vesentlig mer for kaloriene, for de jaktet over områder på mellom 26 810 km2 og hele 63 647 km2. Disse enorme områdene er de største vinterleveområdene som forskerne hittil har dokumentert for en rovfugl.

White falcon

1. Oktober 2004. Satellittovervåkede falker befant seg på land langs øst- og sørkysten av Grønland.

2. Februar 2005. Noen av falkene hadde nå base ute i pakkisen, der de drev jakt.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: