Kan edderkopper samarbeide?

Man ser aldri flere edderkopper i samme nett. Eksisterer det edderkopper som ikke er aggressive individualister?

1. september 2009

Blant nesten 40 000 kjente edderkopparter vet biologene om drøyt 20 arter der hanner og hunner lever i store samfunn som kan omfatte flere tusen individer. Visse afrikanske og asiatiske medlemmer av slekten Stegodyphus lever harmonisk side om side i store tredimensjonale nett som kan være spunnet rundt et helt tre. Edderkoppene holder nettet ved like i fellesskap. De går sammen om å passe ungene og dele byttet som er fanget.

Les mer om edderkopper

For ikke lenge siden oppdaget man dessuten en ny sosial art, Theridion nigroannulatum, i Ecuador i Sør-Amerika. Denne arten danner samfunn som kan ligne dem man finner hos sosiale insekter som bier, maur og termitter. Hunnene finnes i to forskjellige størrelser, noe som kan skyldes at det er et kastesystem i edderkoppsamfunnet og en form for arbeidsdeling som hos de sosiale insektene.

Noen edderkopparter kan også samarbeide på tvers av artsbarrierene; det finnes nemlig små edderkopper som lever av byttedyr som er blitt fanget i nettene til større edderkopparter. Det gjelder blant annet Argyrodes som lever i nettet til den mye større Nephilia. Den lille edderkoppen får lov til å ete de minste insektene som blir tatt og bidrar derved til å holde den store edderkoppens nett rent for smådyr den selv ikke gidder å sette til livs.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: