Hoppeedderkopp

Hoppeedderkopp funnet på Papua Ny-Guinea

Ekspedisjon i regnskogen oppdager helt ny slekt i edderkoppfamilien

En gruppe forskere på jungelekspedisjon på Papua Ny-Guinea har kommet over en rekke hittil ukjente dyr i villniset. Funnene omfatter blant annet tre spesielt bemerkelsesverdige edderkopper fordi de i tillegg til å representere nye arter også utgjør nye slekter. Det betyr at de tilhører utviklingslinjer som ligger ett trinn høyere enn artsnivået.

En av de nye slektsrepresentantene er en hoppeedderkopp ved navn Tabuina varirata. Den tilhører en underfamilie hos hoppeedderkoppene som bare lever på Papua Ny-Guinea. På verdensbasis er hoppeedderkoppene med 5000 beskrevne arter en av de største edderkoppfamiliene. De utmerker seg ved å kunne hoppe flere meter på grunn av en hydraulisk trykkmekanisme i bena.

Ekspedisjonen fant også en ny gekko som fikk navnet Cyrtodactylus. Den har til forskjell fra mange andre gekkoer ikke hefteskiver på føttene, men er derimot utstyrt med klør som den bruker når den klatrer i trærne.

To av de tre froskene man fant, tilhører slektene Nyctimystes og Litoria. Førstnevnte legger eggene under steiner i elver. De nyklekte froskene har relativt stor munn som gjør at de kan suge seg fast til steiner for å unngå å bli skylt bort av strøm. Litoria-frosken gjør seg bemerket ved å overdøve elvebruset med en høy sang som lyder som en ringetone.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: