Monkey

Sjimpanser utstår ikke juksemakere

Sjimpanse: Aper har velutviklet sans for rettferdighet

21. mai 2013

Sjimpanser blir sure hvis de føler seg lurt og legger ikke skjul på at de er fly forbanna. Det viser et forsøk foretatt av psykologen og biologen Darby Proctor ved Emory University i USA.

Forskeren lærte to sjimpanser et spill som gikk ut på at de skulle gi hverandre én av to fargede gjenstander, som de deretter skulle gi til en forsker. Den ene gjenstanden kunne byttes i tre bananbiter til hver ape, mens den andre utløste fem biter til den ene og én bit til makkeren.

Sjimpansene valgte oftest gjenstanden som ga dem like mye hver. I de få tilfellene da en av dem oppførte seg egoistisk, hveste, brølte og spyttet apen etter den sleipe makkeren.

Aper kan både le og leke

Forsøk viser at primater ligner menneskene på flere områder.

Kiler: Aper er like kilne som mennesker. Både sjimpanser og gorillaer hyler av latter når noen kiler dem, viser et forsøk fra 2009.

Leker: I et forsøk lot forskere en flokk rhesusaper leke med biler og bamser. Apene ble som barn: Hannene kastet seg over bilene, mens hunnene foretrakk å leke med bamser.

Sier nei: Bonobomødre i tyske Leipzig Zoo rister strengt på hodet når ungene leker med maten i stedet for å spise den.

Avviser andre: Mandriller i britiske Colchester Zoo holder hånden for øynene når de vil ha fred fra artsfrender. "Ligg unna," betyr tegnet.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: