Chimpanses

Sjimpanser utrydder en annen apeart

Kolobusapene i Uganda er truet av sjimpanser som systematisk jakter på dem og eter dem.

9. desember 2011

For første gang har primatologer påvist at én apeart kan ta så godt for seg av en annen apeart at dennes eksistens blir truet.

Sjimpanser i Ngogo-området i Kibale National Park i Uganda driver i realiteten en så omfattende jakt på rødkolobusapene der at bestanden av disse små rødhodede apene har falt med nesten 90 prosent.

Primatologene ved Makerere University i Uganda og Duke University i Canada har i løpet av 33 år registrert åtte ulike apearter i Ngogo-området, som er et 766 km2 stort tropisk skogområde.

Hensikten var å følge dynamikken i de forskjellige apepopulasjonene, slik at man i tiden fremover kan yte en mer målrettet innsats for bevaring av truede arter.

Registreringen foregikk ved å gå samme rute med jevne mellomrom og telle alle primatindivider de så.

I 1975 var kolobusapen en av de dominerende artene, men i 2007 forekom den bare nokså sjelden, mens sjimpansegruppen i samme periode hadde vokst fra 55 til 146 individer – som utgjør et meget stort sjimpansesamfunn.

Colobus monkey

Man visste på forhånd at denne spesielle sjimpansegruppen i Ngogo drar på krigstokter og utvider sitt territorium ved rett og slett å banke opp andre sjimpanser slik at de dør. Patruljer på opptil 20 velvoksne hannaper sonderer terrenget og overfaller små grupper sjimpanser fra andre grupper. Deretter overtar den store flokken området.

Forskerne har også lenge vært klar over at noen sjimpansesamfunn, også i Ngogo, jakter organisert og særlig på kolobusaper for å få et proteintilskudd i kostholdet.

De nye resultatene viser at Ngogo-sjimpansene har slike evner som jegere at de kan drepe opptil 21 kolobusaper på ett tokt i skogen. Og ifølge forskerne er det sjimpansenes jakt som er forklaringen på det dramatiske fallet i antall kolobusaper.

Forskerne kunne utelukke andre årsaker til nedgangen blant kolobusapene som dødelige sykdommer, angrep fra ørn og sviktende mattilgang.

Ifølge forskerne kan den lille apearten kanskje komme på fote igjen ved at nye hunner innvandrer fra naboområdene.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: