Aggresive monkey

Ape forbereder steinangrep

Santinos oppsamling av kasteskyts viser at dyr kan forutse en sinnsstemning

19. november 2009

Fra Illustrert Vitenskaps årbok: Vanligvis er innsikt i fremtiden og detaljert planlegging forbeholdt oss mennesker. Men at også dyr har slike evner, er Santino, en 31 år gammel hannsjimpanse fra Furuviksparken nær Gävle i Sverige, et tydelig bevis på. Santino har gjennom flere år møysommelig forberedt angrep på besøkende i parken. Atferden er blitt nøye studert av den svenske forskeren Mathias Osvath ved universitetet i Lund og samlet i en undersøkelse som ble offentliggjort i tidsskriftet Current Biology i mars.

Om formiddagen i sommersesongen starter Santino noen ganger en opptreden som er typisk for en hannsjimpanse i sin beste alder – han løper rundt og skriker mens han drar store greiner etter seg. Men plutselig begynte Santino å kaste med stein etter de besøkende. I starten var det bare én stein om gangen, men siden 1997 har han utført fryktinngytende angrep og har kylt av gårde flere steiner i kjapp rekkefølge.

Det er imidlertid bare noen få steiner i sjimpanse-innhegningen, så dyrepasserne lurte på hvor Santino fikk ammunisjonen sin fra. Under en rengjøring i juni 1997 ble mysteriet oppklart. Dyrepasserne oppdaget fem flotte hauger med tre til åtte steiner i hver, som Santino hadde hentet opp av vanngraven og plassert på strategisk riktige steder.

Santinos atferd er usedvanlig avansert, men planlegging av fremtiden er langt fra ukjent i dyreriket. For eksempel kan medlemmene i en løveflokk foreta en koordinert manøver der noen løvinner legger seg i bakhold. Og fugler bygger rede i begynnelsen av hekkesesongen, slik at det er klart når hunnen legger sitt første egg. Men disse formene for planlegging er instinktive. De utføres av alle medlemmer av arten og skjer for å oppfylle fysiologiske behov som sult.

Santinos handlinger er mer enn det. De viser at han er i stand til å forutse en endring i sin egen mentale tilstand. Under planleggingen av angrepene er Santino tilsynelatende helt rolig. Han samler kasteskyts og legger det til rette uten å utvise den minste form for opphisselse. Det ser ut til at han allerede tidlig om morgenen vet at han klokken 11 samme dag vil være proppfull av aggresjon. Ifølge Mathias Osvath viser dette at sjimpanser kan gjennomføre en kjede av handlinger med høy kognitiv kompleksitet som ellers bare er kjent hos mennesker. Aper har trolig som oss en indre verden, der de tenker over fortiden og forestiller seg fremtiden.

For øvrig er Santino nå blitt kastrert av andre årsaker. Men det har ikke påvirket hans machoatferd, så man kan fremdeles se ham kaste stein innimellom.

Kjøp årboken

Denne artikkelen kommer fra Illustrert Vitenskaps årbok 2009. Få mer bakgrunn, perspektiv og overblikk over det du gjerne vil huske fra 2009. Kjøp årboken her

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: