kendisdyr

6 dyr kalt opp etter kjendiser

Hver år finner forskerne nye og særpregede dyr som trenger et eget og helt unikt navn. Eller hvert fall nesten sitt eget navn. Biologer har nemlig brukt navn fra nåtidens berømtheter på en lang rekke av dem.

27. april 2016 av Kristian Filrup og Karine Kirkebæk

Gjennom tidens løp har biologer og andre dyreoppdagere gitt nye arter navn som er verdig den røde løperen. Alt fra popstjerner til fiktive superskurker har navnebrødre og -søstre i naturen:

1. Veps sender larver ut i dødsdans

Sangerinnen Shakira er kjent for sine vuggende hofter, og det er nettopp de vuggende bevegelsene som har gitt navn til denne kaldblodige lille morderen.

Vepsearten Aleiodes shakirae får nemlig ofrene sine til å bevege seg i en bisarr dans før døden inntreffer.

Vepsen lever i Andesfjellene i Ecuador. Hunnene legger befruktede egg i en type sommerfugllarver, slik at egget klekkes inne i larven, og langsomt begynner den å spise larven fra innsiden.

Når det meste er fortært, får offeret skjelvende dødskramper.

2. Edderkopper gir offeret giftsprøyte

Skuespilleren Angelina Jolie har bidratt med mer enn bare skuespill. I dyrenes verden har hun fått en edderkopp oppkalt etter seg: Aptostichus angelinajolieae.

Men det er ikke skuespillerkarrieren hennes som er grunnen til navnevalget, det er derimot arbeidet hennes som ambassadør for FNs høykommissær for flyktninger.

Edderkoppen bor i det nordlige California. I kampens hete hopper den frem fra hulen og injiserer ofrene sine med gift.

3. Bille med svulmende overarmer

Likheten er ikke akkurat slående mellom billen Agra schwarzeneggeri og den østeriksfødte og syvdobbelte vinneren av Mr. Universe, Arnold Schwarzenegger.

Men billen som lever i Cosa Rica, har et svært karakteristisk fellestrekk med den tidligere guvernøren i California: Det midterste benparet ligner et par store og veltrente overarmer.

4. Fortidsdyr hadde sakser som klør

Kootenichela deppi er funnet i Canada og er oppkalt etter skuespilleren Johnny Depp, fordi det gir assosiasjoner til en av hans filmroller.

Fortidsdyret var fire centimeter langt og er en 505 million år gammel slektning av vår tids hummere og skorpioner.

Dyret hadde klør som det kunne bruke som sakser, og nettopp det ledet navngiveren Davis Legg til Depps filmrolle fra 1990 som Edward Saksehånd – en karakter som har skarpe knivblader som fingre.

5. Fyldig bakdel minner om Beyoncés

I skogene i Queensland i Australia lever den svært sjeldne kleggarten Scaptia beyoncea. Klegg er en type flue, og den mest kjente er den hardtbitende hestekleggen.

Denne kleggen har en stor, gyllen bakkropp og er oppkalt etter sangerinnen Beyoncé Knowles – som blant annet er kjent for sin fyldige bakdel.

Den gylne fargen kommer av et tett lag med hår. Når den jakter på sin favorittføde – nektar – klistrer pollen seg til kroppen, og pollenet bestøver andre blomster som kleggen besøker.

6. Billenes egen superskurk

Det latinske navnet Agathidium vaderi kan løst oversettes til Darth Vader-billen. Det lille insektet lever av slimsopper som den finner i skogene i North Carolina i USA.

Billen er cirka tre millimeter lang og har et skinnende svart skall som den beskytter seg med ved å rulle seg sammen til en ball når det oppstår fare.

Navnet kommer av den umiskjennelige likheten med superskurken fra Star Wars – Darth Vader.

Slekten Agathidium har mange arter, deriblant Agathidium bushi, Agathidium cheneyi og Agathidium rumsfeldi, som er oppkalt etter George W. Bush, Dick Cheney og Donald Rumsfeld – tidligere toppolitikere i USA

Flere dyr med kjente navn

En kjent skuespiller og et monster fra Harry Potter-verdenen har også fått dyr kalt opp etter seg. Møt flere feterte kjendiskryp i denne artikkelen:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: